Marka Tescili
Marka, bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla; kişi adları dahil sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi ve ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir.
Marka hakkı sahibine sağlanan marka koruması, tescil yolu ile elde edilir. Türkiye´de markalar 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu hükümlerine göre korunmaktadır. 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu‘nun etkili korumasından yararlanabilmesi için TESCİLLİ OLMASI ZORUNLUDUR.
Patent
Eğer buluşunuzun bu kriterlere uygun olduğunu düşünüyorsanız buluşunuzun başkaları tarafından kullanılmaması ve taklit edilmemesi için Türk Patent ve Marka Kurumu’na müracaat edilerek tescil edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde:
- Kötü niyetli kişiler sizin yıllarca emek harcayarak oluşturduğunuz değerleri ve buluşlarınızı çalarak sizin AR-GE’nizi sömürerek size zarar verebilirler.
- Rakip firmalar ürününüzü taklit yoluna gidebilir, daha düşük fiyatlarla ürününüzü piyasaya sunarak pazar payınızı düşürür.
- Diğer şahısların sizin buluşunuzu yaparak sizin üstünüzde yaptırım uygulamaya çalışması mümkündür. Bunun aksini ispatlamanız da ortada bir başvuru olmadığından mümkün olmayacaktır.
- Patent belgesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandığında 20 yıl süre ile koruma ve tekel hakkı sağlayan ve müvekkile son derece geniş kapsamlı bir koruma sunan bir belgedir.
Endüstriyel Tasarım
Tasarım, bir ürünün tümü veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder.
Endüstriyel tasarım bir ürün üzerindeki tüm görseller anlamına gelmektedir. Piyasadaki benzer ürünlerden ayırt edilebilecek nitelikteki farklılıklar endüstriyel tasarım tescili kapsamında korunabilir. Endüstriyel tasarım konusunun son kullanıcılar tarafından diğer ürünlerle karıştırılmayacak kadar farklı olması gerekmektedir. Bu, ürünün ayırt edici niteliğidir.
Yurtdışı İşlemleri
Markanız, patent/faydalı model veya endüstriyel tasarım tescil başvurusu yaptığınız tüm buluşlarınız ile ilgili koruma ve elde ettiğiniz haklar sadece başvuru yapılan ülkeyi kapsar. Diğer ülkelerde de bir koruma sağlamak istiyorsanız, marka, patent/faydalı model ve endüstriyel tasarımlarınızın uluslar arası başvurularını da yapmanız gerekmektedir.
Yurtdışında faaliyetiniz varsa veya olacaksa, ithalat ihracat yapıyorsanız, distribütör firmaysanız, yurt dışına bayilik veriyorsanız, yurtdışına açılmak istiyorsanız, kısacası uluslararası bir vizyona sahipseniz, yurtdışı başvurularını da gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Size sağlanmış olan bu hakları kullanmak firmanızın geleceği için büyük fırsatlar yaratmaktadır, ve tescilli olmayan marka veya ürünler beraberine büyük riskler de taşımaktadır.
İzleme
Marka, patent, faydalı model ya da tasarımlarınızı korumak için tescil müracaatı yapmak kesinlikle gerekli bir adım olmakla birlikte tam bir koruma sağlanabilmesi için yeterli değildir.
Tescilli marka, patent, tasarım ve faydalı modellerinizin tam anlamıyla koruma altında olabilmesi ve benzer müracaatların henüz başvuru aşamasındayken tespitinin yapılıp gerekli hukuki aksiyonlarla iptalinin sağlanması için yurt içi ve yurt dışı izleme yapılması bir gerekliliktir.
Telif Hakları
Müzik, sinema, edebiyat alanındaki eserler, bilgisayar programları ve yazılımlar ile ilgili konular telif haklarının konularını oluşturur. Bu alanlarda geliştirmiş olduğunuz fikirler meydana getirdiğiniz eserler telif hakları kapsamında size koruma sağlar. Bunların dışında ortaya çıkmış olan bir eser yoksa, düşünceleriniz sadece bir fikir ya da proje halindeyse isteğe bağlı olarak telif hakları korumasından faydalanabilirsiniz.
Telif hakları, Kültür Bakanlığı tarafından verilen koruma ile güvence altına alınmıştır. Eğer hiç kimsenin aklına gelmeyen bir şeyi düşünmüşseniz, piyasadakilerden farklı işler yapıyorsanız, fikirleriniz düşünceleriniz eserleriniz başkaları tarafından taklit edilsin istemiyorsanız bunları koruma altına almalısınız.
Danışmanlık
KOSGEB, ülke ekonomisinde çok önemli bir yeri olan KOBİ’lerin sanayi alanındaki faaliyetlerini geliştirmeyi , ülke ekonomisinin en büyük problemlerinden biri olan istihdam açığını kapatmayı, KOBİ’lerin yaptığı buluşlar, iş geliştirme ve AR-GE çalışmalarında onları desteklemeyi amaç edinmiş bir kamu kuruluşudur. Kurulduğu günden bu yana bir çok firmanın gelişiminde hibe ve destekleri ile katkıda bulunmuştur.
KOSGEB’e üye olan firmalara sınai haklar konusundaki belgeler, AR-GE çalışmaları, fuar katılımları gibi konularda, ülke ekonomisine de katkıda bulunacak alanlarda destekler sağlanmaktadır. DORUK PATENT, firmanızın KOSGEB’e üye olabilmesi, KOSGEB desteklerini alabilmesi için danışmanlık hizmeti vermektedir.
Kalite Belgeleri
Günümüz ticaret hayatında gerek kamu sektörü gerek özel sektörde üretmiş olduğunuz malların ve/veya firmanızın belirli standartlarda olması gerekmektedir. Sayıları binlerle ifade edilen firmalara her gün yenileri eklenmekte rekabetin böylesine yoğun olduğu günümüzde farklılık yaratabilmek ve işlerin belirli bir kalitede yapıldığının bilinmesi açısından çeşitli belgelerin alınması gerekmektedir.
Tüm sektörler için alınması artık neredeyse zorunlu hale gelen ISO belgesi, gıda imalatçıları ve restaurantlar için gerekli olan ISO 22000 ve HACCP, tıbbi cihazlar için ISO 13485, çevre duyarlılığı için düzenleniş ISO 14000, otomotiv ve makine üreticileri için 16949, iş ve işçi güvenliği için OHSAS 18000 gibi ISO kalite belgeleri, gıda, güvenlik, sağlık gibi bazı sektörler için TSE belgesi, hizmet yeri yeterlilik belgesi ve uluslar arası standardizasyon sağlayan CE belgesinin alınması firmanızın geleceği açısından önem teşkil etmektedir.