Batman Üniversitesi marka, patent, tasarım kavramları ve patent tescili eğitimi düzenlendi.
Batman Üniversitesi (BÜ) tarafından organize edilen “Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları: Marka, Patent, Tasarım Kavramları ve Patent Tescili Eğitimi” merkez kampüs konferans salonunda düzenlendi.
Eğitimin açılış konuşmasını yapan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, “Biz bilim adamı olarak ne yaptık, sanayi için ne yaptık, Batman için ne yaptık, bunu düşünmeliyiz ve bunu öğrencisinden akademisyenine, iş adamından işçisine herkesin düşünmesi gerek.” dedi.
Bu eğitiminle fikri ve sınai mülkiyet hakları: marka, patent, tasarım kavramları, patent tescili gibi önemli konularda eğitim verildiğini belirten Rektör Durmuş, “Ülkemiz maalesef patent noktasında pek istediğimiz seviyede değil. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği ülkemizin dünyada ilk 10 büyük ekonomi arasına girmesi için hepimize çok iş düşüyor. Bunun farkındayız ve o azimle çalışmaktayız. Ülkemizin 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşması için büyük bir gayret sarf etmemiz gerekiyor ve bunu başaracağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
“Gelişmiş ülkelere incelendiğinde gelişmişlik ile patent sayılarının doğru orantılı olduğunu görürüz” diyen Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) İl Temsilcisi Dr. Öğretim Üyesi Hakan Karakaya, “ABD’nin 2018 itibariyle 500 binin üzerinde patentleri var. Türkiye’ye baktığımızda maalesef bu rakamlar bin 500 civarında.” dedi.
Şirket anlamında patent sayılarına bakıldığında HUAWEİ’nin yaklaşık beş binin üzerinden patent üreterek birinci sırada yer aldığını, altıncı sıradaki Samsung’un ise bin 902 patentle Türkiye’den önde olduğunu belirten Karakaya, “Ülkemizin kat etmesi gereken baya bir mesafe var. Özellikle girişimcilerimize, sanayicilerimize ve teknolojik bilgi üreten arkadaşlarımıza çok ihtiyacımız var. Üzerimize bu konuda çok görev düşüyor. Ülke olarak ilk 10 büyük ekonomi arasına girmeyi hedefleyen bir ülkeyiz. Bizim 2023 ve 2071 hedeflerimiz var ve bu defler doğrultusunda büyük bir gayret sarf etmemiz gerekiyor.” dedi.
Eğitimde konuşma yapan Batman Üniversitesi Genel Sekreteri Adnan Selçuk Erginöz, “Bilginin üretildiği yerler üniversitelerdir, içinde bulduğumuz kurumlardır. Bilgileri, bilimsel bilgileri sanayide, sanayicilerle birlikte ortak ar-ge projeleri üretmek suretiyle ticari ürün haline getirebilirsek, teknolojik bilgi haline getirebilirsek, evet bu ülkenin uluslararası rekabet üstünlüğünü de artırmış olacağız. Beraberinde ne olacak? Beraberinde de şu olacak: Hem patent sayımız artmış olacak hem de markalarımız uluslararası piyasalarda tanınırlığı ve bilinirliliği artmış olacak. Bu vesileyle de dünyada söz sahibi ülkeler sınıfına girmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları: Marka, Patent, Tasarım Kavramları ve Patent Tescili Eğitimi, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Uzmanı L. Çağla Koyuncu tarafından verildi.
Eğitime, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Hasan Gül, Ticaret İl Müdürü Şeyhmus Kalkan, Batman Üniversitesi doktora, yüksek lisans öğrencileri ve akademik personeli katıldı.